Texten togs fram hösten 2010 - därav kommer en del uppdateringar efter hand!


Historien

I början av 90-talet registrerades kennelnamnet Vi’skaly’s, men redan 1989 blev Dragskärs Cassandra en del av vår familj. Rasens speciella sätt och komiska egenheter tog oss alla med storm, och 1992 bar det av till kennel Laudley i England där två hanar och två tikar stod beredda för den långa färden till Sverige. Vi hade en fantastisk tur och de två tikarna – Tina och Donna – utgör idag grunden för hela vår uppfödning.

Genom åren har 218 pyrenéervalpar sett ljuset på vår gård i Högseröd i centrala Skåne. Av de 218, har omkring 40 valpar sålts till utlandet. Alla kullar har varit ett äventyr i sig och det har varit en ynnest att se alla valparna växa upp till olika individer. Utöver detta har varje speciell valp gett oss möjligheten att lära känna en lika speciell familj. Våra närmsta vänner består i mångt och mycket av valköpare och uppfödarkollegor – såväl inom som utom vår egen ras.

Vi har alltid känt av den gemenskap och värme som hundvärlden erbjudit, men våren 2009 visade sig människorna i denna värld vara de som verkligen utgjorde tryggheten i vår tillvaro. Bo Sandström – make, far och delägare i kennel Vi’skaly’s – led av ALS och avled 16 mars 2009. Hans insatser i föreningslivet var gedigna och han är högt saknad av de aktiva inom Sydskånska Kennelklubben, Svenska Bergs- och Herdehundsklubben och Pyrenéersällskapet. Fem dagar efter den katastrofala händelsen tvingade vi oss själva att packa bilen och ta med oss hundarna till den internationella utställningen i Malmö – något vi aldrig ångrat. Den värme och kärlek som mötte oss går inte att beskriva! Än mer rörda och stolta blev vi när hela vår internationella bekantskapskrets inom rasen slöt upp och delade med sig av sina minnen av Bosse både personligen till oss och genom fantastiska omnämnanden i olika tidningar. Nationella och internationella vänner är idag en otrolig klippa som vi känner att vi kan stötta oss mot i såväl sorg som med- och motgångar.

Idag drivs kenneln av oss, mor och dotter, och varje dag är ett nytt äventyr! Mor, Ingela, är vice ordförande i styrelsen för Pyrenéersällskapet och har varit aktiv i densamma sedan 1990. Hon har varit aktiv medlem och behjälplig styrelsen i Svenska Bergs- och Herdehundsklubben sedan starten 1999. Ytterligare arbetar Ingela med att anordna, och själv hålla, föredrag och seminarier i Sydskånska Kennelklubbens uppfödarkommitté. Dotter, Pernilla, började sin bana inom föreningslivet i Sydskånska Kennelklubbens ungdomskommitté. Vid 14 års ålder växte ansvaret till en roll som sammankallande i kommittén, en roll som hon hade fram till 19 års ålder. Efter en tids arbete med hundar i England var det dags för nästa föreningsåtagande för Pernilla, denna gång i form av vice ordförande samt domaransvarig i Svenska Bergs- och Herdehundsklubben. Åtagandet är fortfarande gällande och det är ett mycket givande och lärorikt arbete!

Hälsan och aveln

Pyrenéerhunden är en ras vars utseende och egenskaper ligger mycket nära ursprunget. Det är en stor, men inte särskilt tung, ras som ännu är ganska förskonad från många av de sjukdomar som drabbar andra storväxta raser. Dessutom är det en numerärt förhållandevis liten ras som även är ganska förskonad från många av de sjukdomar som drabbar raser vars popularitet lett till en ogenomtänkt avel. Med detta sagt, är pyrenéerhunden dock inte helt fri från sjukdomar och andra hälsoproblem.

I Sverige har det länge funnits omkring 800-1000 registrerade pyrenéerhundar, givetvis med upp- och nedgångar. Ett problem som var tydligt framträdande på 80-talet och i början av 90-talet, var överanvändandet av enstaka hanar – matadoravel. För att få bukt med detta problem, och för att öka förståelsen för dess framtida effekter, gjorde Ingela en kartläggning över hanhundsanvändandet genom att sammanställa vilka hundar som använts i avel mellan 1976 och 1992 – såväl hanar som tikar. Kartläggningen visade tydliga mönster och med den i ryggen började vi aktivt arbeta för att bredda avelsbasen i landet.

Intresset för avel har genom åren enbart växt sig starkare och när rasklubben fick i uppdrag att ta fram RAS, blev Ingela snabbt tillfrågad att driva projektet. Tillsammans med ett par andra styrelseledamöter gjordes en omfattande undersökning av pyrenéerhundens hälsoläge. RAS-arbetet var mycket grundligt utfört och fick stort beröm av Svenska Bergs- och Herdehundsklubbens dåvarande styrelse.

Det  krav uppfödare av pyrenéerhundar har, är att samtliga hundar som används i avel ska höftledsröntgas. Vi har alltid lagt stor vikt vid att förklara för våra valpköpare varför det är viktigt att just deras hund röntgas, och genom åren har 92 hundar röntgats av de totalt omkring 178 hundar som funnits kvar i Sverige. Av våra 178 hundar är 160 hundar över 18 månader gamla, vilket innebär att nästan 58 procent av våra svenska valpköpare har valt att röntga sin hund – ett resultat vi finner väldigt positivt! 77 av de röntgade hundarna har fått UA, A eller B på sina höfter, vilket utgör 84 procent. 13 procent av hundarna har fått en 1:a eller C på sina höfter, och endast 3 procent har fått en 2:a i resultat. Vi arbetar aktivt och medvetet för en ras fri från höftledsfel. Vi har valt att alltid värdera bredden i hundars höftledsresultat genom att undersöka de resultat som finns på avelsdjurens syskon, föräldrar och tidigare avkommor. Denna strategi har lönat sig – sedan 2005 har 57 valpar fötts på vår kennel och följande statistik räknas på såväl hundar sålda i Sverige som exporterade hundar. 29 av dessa är under 18 månader gamla och hittills har 17 hundar höftledsröntgats, vilket utgör 61 procent. Samtliga av dessa hundar är höftledsfria genom höftledsresultat A eller B, och 94 procent av hundarna har höftledsresultat A. Dessa fantastiska resultat gör oss stolta och glada, och ger oss givetvis stor vilja att göra vårt yttersta för att denna trend ska fortsätta.

Utställningsprestationerna

Rasspecialen
Den mest speciella veckan på året är veckan på Norje Boke Camping i Blekinge – där den svenska rasspecialen för pyrenéerhundar hålls. Vi har deltagit med hundar varje år sedan 1991 och har varje år varit ytterst involverade i anordnandet av utställningen. Våra hundar har ofta haft goda placeringar och under åren har 10 olika Vi’skaly’s-hundar vunnit BIR eller BIM.
1994: BIM Laudley Dolly Blue
1995: BIR Laudley Dolly Blue
1996: BIR Laudley Dolly Blue
1998: BIR Laudley Dolly Blue och BIM Vi’skaly’s Fabian Sirius Do-Ca
1999: BIM Vi’skaly’s Carissma Satí
2000: BIR Vi’skaly’s Fabian Sirius Do-Ca och BIM Vi’skaly’s Carissma Satí
2001: BIM Vi’skaly’s Electra Asterion
2002: BIR Vi’skaly’s Fabian Sirius Do-Ca
2003: BIR Vi’skaly’s Fabian Sirius Do-Ca och BIM Vi’skaly’s Carissma Satí
2004: BIR Vi’skaly’s Fabian Sirius Do-Ca och BIM Nordique Nikita
2005: BIR Vi’skaly’s Fabian Sirius Do-Ca
2006: BIR Vi’skaly’s EA Provokative Woman och BIM Vi’skaly’s Eddie Asterion
2007: BIR Vi’skaly’s Amazing Alfa
2009: BIR Vi’skaly’s A Spoonful of Stardust
2010: BIR Vi’skaly’s Nordique Norton och BIM Vi’skaly’s A Breeze of Alaska

2011: BIR Vi'skaly's Poppy Pinot

Årets PYRENÉERHund
Det är få förunnat att gång på gång få bekräftelse på att det man gör är rätt. 1994 började rasklubben med sin Årets Hund-lista och ’94-’97, fyra år i rad, lyckades vår engelska importtik vinna den åtråvärda titeln. Alltsedan dess har titeln vunnits av en hund född på kennel Vi’skaly’s. Vi’skaly’s Fabian Sirius Do-Ca vann ’98-’00-’01-’02-’03-’04 och ’99 var han Bästa Hane. Vi’skaly’s Carissma Satí vann ’99 och var dessutom Bästa Tik ’00-’01-’02-’03 och ’04. Vi’skaly’s Amazing Alfa vann Årets Hund ’05-’07 och var Bästa Tik ’06 – samma år som Vi’skaly’s Spirit of Alaska var Årets Hund. Spirit blev dessutom Bästa Hane ’07 och ’08. Vi’skaly’s Jill Joy of Mountain lyckades som veteran med en fantastisk bedrift genom att bli Årets Hund ’08, och redan året därpå var det en annan veteran som slog till och blev Årets Hund - nämligen Vi’skaly’s Nordique Norton. Nämnda år blev Vi’skaly’s Cattle Kate Johnson Bästa Tik.

Svensk Vinnare
Det har varit en utmaning att ”toppa formen” inför de mest betydelsefulla utställningarna med en ras som har förhållandevis oförutsägbara fällningsperioder. Hittills vågar vi dock påstå att vi lyckats! Den första Vi’skaly’s-hunden som blev Svensk Vinnare var Vi’skaly’s Fabian Sirius Do-Ca ’98, och sedan dess har trenden aldrig brutits. Alla år mellan ’98 och ’11 har en hund från vår uppfödning vunnit titeln Svensk Vinnare. Åtta av de 14 åren har vi vunnit såväl BIR som BIM med sammanlagt 12 olika hundar.

CRUFTS
Under åren har vi besökt CRUFTS en handfull gånger, ibland med hund och ibland utan. 2002 blev Vi’skaly’s Fabian Sirius Do-Ca den första utländska pyrenéerhunden att bli BIR och sedermera även BIG-4. 2006 blev Vi’skaly’s Amazing Alfa Bästa Tik och två år senare följde Vi’skaly’s Spirit of Alaska traditionen genom att bli BIR och även han BIG-4. 2009 var ett känslosamt år för oss eftersom dagarna på CRUFTS var några av de sista dagarna i Bosses liv. Dock var familjens glädje, och framförallt Bosses stolthet, total då Vi’skaly’s A Breeze of Alaska blev Bästa Tik.

Vi’skaly’s Spirit of alaska
Redan när Pipi föddes visste vi att han var speciell, men vi kunde aldrig ana hur lång framgångssagan skulle bli. Som valp lyckades han väl, på den internationella utställningen i Växjö blev han BIS Valp. Officiellt  är Pipi ställd under 2 år och 6 månader, sammanlagt 57 gånger såväl inom som utom Sveriges gränser. På de 49 utställningarna i Sverige har resultaten blivit 35 BIR och 4 BIM och på enkom SKK-utställningar har Pipi vunnit 12 gruppfinaler och blivit placerad på sammanlagt 23. Efter 9 av gruppvinsterna har han vidare blivit placerad i BIS-finalen. När det gäller den svenska vinnartiteln, har Pipi vunnit den tre år i rad innan han var tre år fyllda – nämligen ’06-’07 och ’08 i Göteborg i januari. Utomlands består de 8 resultaten av 5 BIR i England, 2:a Bästa Hane med CACIB i Luxemburg, BIR på den Holländska rasspecialen, BIR i Danmark och BIM samt Best Bred by Exhibitor i USA.

De fantastiska resultaten i finalringen ledde snabbt till en god placering på SKKs Årets Hund-lista. Ingen pyrenéerhund i Sverige har tidigare blivit placerad i toppen på denna lista, men Pipi blev, efter massor av bad och ett enormt antal mil på de svenska vägarna, placerad 4:a 2007. Som uppfödare, ägare och handlers kunde vi inte vara mer stolta, och vi kunde knappt tro våra öron när vi samma år blev tillfrågade gällande Eukanuba World Challenge i USA. Pipi var det högst placerade svensk-födda hunden på Årets Hund-listan, och  i september stod det klart att det var vi som skulle representera Sverige i Long Beach i december. Vi hade en otrolig vecka fylld av oförglömliga upplevelser och att det dessutom gick bra var enkom en bonus! Först och främst blev Pipi Bästa Hane på AKC Invitational – ett resultat som för oss bevisade att det vi arbetar med håller måttet även på andra sidan Atlanten – och när det var vår tur att äntra ringen i Eukanuba World Challenge var spänningen på topp. Oftast är pyrenéerhundar instinktivt ganska måttligt intresserade av att spralla runt i utställningsringarna varv efter varv när det finns annat intressant att hålla koll på, men Pipi gjorde en fantastisk insats och visade sig från sin allra bästa sida. Den japanske domaren valde ut Pipi som en av de hundar som fick visa upp sig lite extra innan beslutet togs och det ”resultatet” är något vi är väldigt nöjda med!

När Pipi blev BIS-2 på MyDog i Göteborg ’08 började nästa spännande resa. Trots 4 månader spenderade i England och en paus under oktober, november och december, lyckades Pipi med bedriften att bli 5:a på SKKs Årets Hund-lista.

Pipi har just nu ett uppehåll från utställningarna och ger plats åt de yngre talangerna. Han är en underbar hund full av personlighet, och utöver detta lever han vidare i några alldeles fantastiska valpar och ”barnbarn”. De senaste prestationerna i Pipis fotspår är hans sons BIS-vinst på Köpenhamnsvinnarutställningen och hans barnbarns BIS Valp på Sofieros internationella utställning. Utöver detta vann Pipis dotter cert bägge dagarna på den svenska rasspecialen.

Världsvinnarutställningen
Vi har genom åren enbart besökt två världsvinnarutställningar, men resultaten är inga att skämmas över.
2008: BIR - Vi’skaly’s Amazing Alfa
2008: CERT – Vi’skaly’s Cattle Kate Johnson
2010: BIM - Vi’skaly’s A Spoonful of Stardust
2010: BIR Veteran och BIS-2 Veteran – Vi’skaly’s Nordique Norton
2010: BIM Veteran – Vi’skaly’s Jill Joy of Mountain

Övrigt
Det är en utmaning att på given signal sätta sig ner och faktiskt lyckas med bedriften att minnas alla härliga händelser åren hunnit bjuda på, och det är säkert många minnen som just nu inte gör sig påminda. Utöver ovan nämnda upplevelser, har vi genom åren haft stora framgångar med våra uppfödargrupper, valpar och veteraner. Det året vi satsade mest på att ställa upp med uppfödargrupp på utställningarna, lyckades vi bli 14:e Bästa Uppfödare i Sverige. Nästintill varje år har vi fött upp en valp som lyckats bli placerad i BIS-finalen och en stor skara av våra numera vinstrika hundar började sin karriär med att vinna BIS Valp. Vi älskar att visa upp våra valpar och de är i sig själva klara indikationer på vilka våra mål och ambitioner är, men det är en obeskrivbar känsla att kliva in i ringen med en väl bibehållen veteran. Vi har haft lyckan att ha hundar som hållt sig ”unga” en lång tid och många av dem har lyckats med prestationen att vinna BIS Veteran i hård konkurrens på Svenska Kennelklubbens utställningar. Känslan av att stå i ringen med de veteranerna är härlig, men den är ändock slagen av känslan att stå utanför ringen när en valpköpare just visat sin veteran till BIS! Detta har vi haft glädjen att uppleva flera gånger under kennelns historia.

Internationellt

Pyrenéerhunden är en numerärt liten ras, såväl nationellt som internationellt. Detta medför givetvis svårigheter och snäva gränser ur avelshänsyn, men det medför framförallt en otrolig samhörighet uppfödare emellan. Varje år samlas hundratals entusiaster i den lilla byn Argeles i södra Frankrike för att nogsamt följa hemlandets rasspecial. Vi försöker alltid att vara på plats - inte bara för att följa rasens utveckling utanför Sveriges gränser, utan också för att kunna vara en del av alla de olika diskussioner som förs. Hittills har inget år passerat utan att vi lärt oss massor av nya saker!

Utöver Frankrikes rasspecial, finns det en händelse till som verkligen knyter samman uppfödarna runt om i världen – världskonferensen. Den har som syfte att skapa en enighet som sträcker sig utanför alla landsgränser och som motiverar alla uppfödare att sträva mot samma helhetsmål – en sund och frisk ras med mentala och exteriöra egenskaper som överensstämmer med ursprunget. Första gången den gick av stapeln var i England år 2000, och när den fem år senare anordnades i Frankrike var vi de enda representanterna från Sverige. År 2010 var det USA:s tur att stå för kalaset, men på grund av den isländska vulkanens askmoln var det ingen från Sverige som kunde närvara. Denna förlust av en enskild uppfödare från ett litet land som Sverige kan tyckas vara utan betydelse, men under världskonferensens genomförande hölls tal som beklagade situationen. Utöver detta trycktes en särskild annons upp för vår kennel i veckans program och när vi tre månader senare mötte en av de amerikanska arrangörerna på den svenska rasspecialen fick vi en stor paket med informationsmaterial, minnesvykort och medaljer från världskonferensen. Vi är ledsna att vi inte kunde närvara, men hennes gest är en gest vi alltid kommer minnas med värme!

Vi har exporterat hundar till många olika länder, bland annat Frankrike, Italien, Spanien, Belgien, Holland, England, Finland, Danmark, USA och Ryssland. De flesta av hanarna vi inkluderat i vårt avelsarbete har rötter i andra länder än Sverige och våra egna hanar är en del i många andra uppfödares avelsarbete. Det finns många uppfödare som delar vår passion för rasen och vi ser det som oerhört viktigt att engagera oss internationellt för att säkerställa att samarbetet mellan uppfödare är och förblir en ledstjärna för alla involverade. Ytterligare en sak värd att nämnas, är den vänskap vårt internationella engagemang skapat. Det finns alltid någon att ringa eller att hälsa på. När vi 2008 besökte Luxemburgs internationella utställning och det råkade sammanfalla med Pernillas 21-årsdag, samlades plötsligt uppfödare från Holland, Belgien och Frankrike i en ring runt oss. De sjöng och hurrade, bjöd på tårta och hade med sig fantastiska presenter – böcker om rasen, personliga vykort och ett specialutformat guldhalsband med en pyrenéerhund i profil med dagens datum ingraverat. I den stunden fanns ingen konkurrens eller illvilja – det fanns bara en oerhörd gemenskap!


Framtiden

Hundarna möter oss på morgonen, finns med oss genom dagen och somnar med oss på kvällen. Varje dag är ett nytt äventyr, men att föda upp pyrenéerhundar är för oss ingen hobby eller affärsverksamhet. Vi har valt att leva med denna ras och att leva med pyrenéerhundar är att leva för pyrenéerhundar. Våra mål och ambitioner är samma igår som idag och imorgon – att alltid ge vårt yttersta för rasens bästa!